Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down este marcată sâmbătă la Timișoara. Fundaţia „Pentru Voi” împreună cu un grup de beneficiari cu Sindrom Down din Timişoara organizează la mall de la ora 12:00, acţiunea „Pune-te în locul meu”.
„Pune-te în locul meu” este o continuare a acţiunilor de conştientizare pe care fundaţia le desfăşoară pentru a atragere atenţia asupra dificultăţilor de acceptare şi incluziune socială pe care le întâmpină persoanele cu Sindrom Down şi în general toate persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Timp de o oră, cei interesați se pot întâlni cu beneficiarii Fundaţiei „Pentru Voi” şi pot participa împreună la o plimbare de conştientizare a acestui tip de dizabilitate intelectuală. În cadrul acestei plimbări a prieteniei, participanţii vor purta o vestimentaţie colorată, pestriţă, promovând astfel diversitatea şi totodată împărtăşind informaţii şi experienţe din viaţa lor.
După activitate, participanţii cu Sindrom Down, beneficiari ai Fundaţiei „Pentru Voi”, vor lua masa la food court-ul Iulius Mall sărbătorind astfel, ziua lor. „De sapte ani, organizăm evenimente de conştientizare cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down: ne-am întâlnit cu politicieni, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, cu studenţi şi cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara. Anul acesta, ne propunem să ne întâlnim cu concetăţeni de-ai noştri, care se află în mall sâmbătă şi pe care dorim să-i rugăm să nu stigmatizeze şi să nu respingă persoanele cu Sindrom Down, ci să-i cunoască si să le devină prieteni. Pentru că prietenia nu ţine cont de numărul cromozomilor!”, spune Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”.
Sindromul Down este o afecţiune cromozomială provocată de prezenţa unui cromozom suplimentar în construcţia genetică şi apare încă din momentul conceperii embrionului. Persoanele afectate au 47 cromozomi în loc de numărul obişnuit de 46. Prevalenţa: 1 din 800-1000 persoane. A fost prima dată descris în anul 1866 de John Langdon Down. Cea mai des întâlnită formă a sindromului (95% din cazuri) este trisomia 21.