INEDIT. Află povestea tinerei îngropate cu o basma de 300 de rozete de argint aurit în cetatea medievală!

0
376
cetate_medievala
cetate_medievala
cetate_medievala

Finele anilor 80 n-a adus doar schimbarea regimului comunist, ci și o descoperire arheologică extrem de importantă. Specialiștii au rămas uimiți de obiectele găsite în urma săpăturilor.

Unul dintre cele mai importante obiective arheologice ale Caransebeşului este Biserica Medievală din centrul oraşului. Materialele arheologice descoperite aici îi interesează nu numai cercetătorii epocii medievale, ci și pe cei din epoca romană.

Potrivit istoricului Liviu Groza, la lucrările de demolare a clădirilor din centrul urbei din anii 88-89, în vederea modernizării, colectivul muzeului din Caransebeș, condus de Petru Bona, a fost prezent deoarece specialiștii erau convinși că exista o fortificație în acea zonă. Pe măsură ce continuau excavatul, s-a ivit conturul unei biserici.

În acel moment, au fost sistate lucrările până la terminarea cercetărilor arheologice. Se presupune că ruinele datează din secolul al XIII-lea. În criptele de sub intrarea bisericii au fost găsite veșmintele unor nobili români din Caransebeș care au fost înmormântați aici. De asemenea, au fost descoperite bijuterii de o importanță deosebită, iar la mormântul cu numărul 7 era înmormântată o femeie tânără care avea pe cap o basma cu 300 de rozete din argint aurit. Defuncții care au purtat aceste piese vestimentare par a fi personalități importante ale vieții religioase și politice a cetății medievale. Toate aceste obiecte de o valoare deosebită se găsesc la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

sursa: expressdebanat.ro

Mai multe detalii puteti citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.