În premieră la Timişoara, în perioada 21-24 martie Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș certifică experiența fermierilor în agricultura ecologică. Este vorba despre cursul acreditat de Agricultură Ecologică.
Sesiunea de formare este organizată de agenţia de training Creative Business Management în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.
Cursul durează patru zile şi are următoarea structură:
MODUL 1 – Principiile cultivării plantelor în sistem ecologic, reţete de fertilizatori şi metode de recoltare. În această fază, participanţii vor învăţa de la lectorul Maria Toader, profesor în cadrul UASMV, principiile cultivării plantelor în sistem ecologic, reţete de fertilizatori şi metode de recoltare.
MODUL 2 – Creşterea animalelor în sistem ecologic, în cadrul căruia, cei interesați vor afla informații despre creşterea animalelor în mod ecologic. Modulul va fi susţinut de lectorul Viorica Boboc, preşedinte al Asociaţiei Bioavicultorilor din România – BIOAVIROM, care va prezenta toate speciile importante de animale, cu tipologiile şi nevoile lor de creştere în sistem ecologic.
MODUL 3- Condiţii de certificare a fermelor ecologice. Etichetarea produselor ecologice, când dr. Ing. Aurelia Căldăraru va prezenta condiţiile de certificare ale unei ferme ecologice, modul de etichetare al produselor ecologice, relaţia cu furnizorii şi procedura de export.
MODUL 4- Vizită la o fermă ecologică. În cadrul acestei ultime etape a sesiunii de formare, participanţii vor face o vizită la una dintre cele mai cunoscute ferme ecologice din zonă, unde vor discuta despre tehnologii de producţie, metode de fertilizare şi tipuri de culturi şi vor beneficia de îndrumări şi sfaturi de la un fermier cu experienţă în agricultura ecologică.
Trainerii sunt specialişti în domeniu, cu o vastă experienţă în susţinerea şi promovarea agriculturii ecologice, de la tehnici de aplicare a legislaţiei în domeniu, până la certificare şi gestionarea unei ferme propriu-zise. Participanții trebuie să achite o taxă de 800 de lei, care include toate costurile (taxa curs, taxă examen ANC, bufet, gustări şi transport fermă în ultima zi de curs). Participanţii vor primi, în urma unui examen de specialitate, un certificat de absolvire pentru ocupaţia de „Operator în ferme ecologice mixte”, cod COR: 314205. Certificatul este emis de Autoritatea Naţională pentru Calificări şi recunoscut de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.
(Sursa foto: www.glasul.hd.ro)