Premieră la Timișoara! Astăzi a fost lansată o platformă online de informare a femeilor cu privire la afecțiunile ginecologice și tratamentele chirurgicale pentru care pot opta.
Este vorba despre cel mai complet site de informare din mediul online, din România, cu un conținut redactat de medici specialiști, informații obținute în timpul unor conferințe internaționale în cadrul cărora au fost dezbătute teme despre afecțiuni ginecologice și tratarea chirurgicală a acestora.
Pe această platformă pot fi obținute detalii despre endometrioză, o boală tot mai frecventă în rândul femeilor active și care generează infertilitate. În ultimii ani în România a luat amploare medicina virtuală, un fenomen pe cât de accesibil pe atât de periculos.
Potrivit medicului Bogdan Mureșan, prin informațiile puse la dispoziția pacientelor, inclusiv imagini din timpul operațiilor, www.chirurgieginecologica.ro este un site sigur pentru paciente. “Platforma chirurgieginecologica.ro este un fel de tabel al lui Mendeleev, în care figurează toate tipurile de intervenții din sfera chirurgiei ginecologice, grupate și ordonate pe tipurile de afecțiuni pe care acestea le rezolvă, apoi pe modul de abordare prin care acestea se realizează (clasic, laparoscopic, abdominal, vaginal)”, spune Bogdan Mureșan, specialist medicină fetală.
Ajunsă pe acest website, pacienta va afla ce opțiuni terapeutice are în cazul unei afecțiuni, care sunt metodele cele mai puțin invazive, mai eficiente și mai moderne, află că există variante minim invazive chiar și în afecțiuni unde majoritatea medicilor îi refuză dreptul la un astfel de tratament: oncologie, endometrioză, fibroame mari. În foarte multe cazuri e nevoie de operație, iar intervenția chirurgicală durează până la 8 ore.
Singurul centru din țară dedicat operației pentru endometrioză este la Timișoara și este coordonat de medicul Voicu Simedria. Conform statisticilor, cifrele sunt alarmante, incidența bolii este undeva la 15-18 % la femeile active hormonal, din care 40% au boală gravă. În România sunt 480 mii de paciente bolnave de endometrioză, din care jumătate au endometrioză profundă. “Nu le putem oferi mai nimic la nivel de sistem. Adică nu avem chirurgici specializați, grupuri de suport. Pacienta cu endometrioză cronică va trebui consiliată și urmărită pentru tot restul vieții”, spune coordonatorul centrului, medicul Voicu Simedrea.
O consecință a endometriozei este infertilitatea. În cazul celor 57 de operații de endometrioză realizate la Timișoara, 37 de femei au dorit să conceapă. În urma operației, 14 au obținut sarcini, dintre care opt fără niciun tratament și șase prin fertilizare in vitro.
La nivel mondial, luna martie este dedicată conștientizării endometriozei prin campanii online și marșuri.