O mie de euro strânși în urma expoziției “Fotoreportajul, între cronică şi… tandreţe”

0
393

Marius T. Morariu

O mie de euro pentru clinică de recuperare oncologică, Clinica Nera… Este suma care s-a strâns vineri în cadrul expoziţiei fotoreporterului timişorean Marius T. Morariu “Fotoreportajul, între cronică şi… tandreţe”. Evenimentul a avut loc la Filarmonica Banatul.

Zeci de fotografii care surprind “muzicalitatea sufletului”, după cum a spus profesorul universitar şi publicistul Marcel Tolcea, compun un demers filantropic de sprijinire a primului sanatoriu de recuperare oncologică din România, Clinica NERA.

Evenimentul a fost realizat printr-un parteneriat între Agenţia OFENSIV Promo, Asociaţia PRO PHILHARMONIA, Filarmonica BANATUL şi Galeria Calpe. Expoziţia face parte din campania Asociaţiei PRO PHILHARMONIA de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii NERA. Fiecare dintre entităţile menţionate au pus câte ceva în acest proiect minunat: Filarmonica a cântat, fotoreporterul a surprins momente memorabile din activitatea orchestrei şi corului, oamenii de afaceri sunt primii care dau un bun exemplu despre cum trebuie sprijiniţi semenii şi fac donaţii generoase pentru stabilimentul din judeţul Caraş-Severin. În faţa unei audienţe numeroase, despre toate acestea s-a vorbit din inimă, cu emoţie.

Fotogafiile surprind imagini din ultimele trei stagiuni ale Filarmonicii BANATUL. “Am ales fotografii care ilustrează concertele şi munca artiştilor Filarmonicii BANATUL. Expoziţia sprijină un proiect de suflet al Asociaţiei PRO PHILHARMONIA, finalizarea lucrărilor de edificare a Clincii NERA, singurul sanatoriu de recuperare oncologică din ţara noastră, realizat prin eforturile prof.univ.dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei Sfânta Irina. Este vorba despre un proiect atât de generos încât nu am putut să nu ne implicăm”, declară autorul fotografiilor, Marius T. Morariu.

Ctitorul Clinicii NERA a afirmat că, derulând acest proiect, a înţeles că “Dumnezeu îşi alege binefăcătorii…” – Filarmonica bănăţeană fiind singura instituţieculturală din România care s-a implicat din proprie iniţiativă în sprijinirea financiară a proiectului. “Filarmonica BANATUL este un caz special. Nu am bătut la uşa acestei instituţii, au venit dânşii spre noi. Şi nu o dată, ci de două ori (n.r. – Anul trecut, în urma unui concert al Filarmonicii BANATUL care a completat o magistrală conferinţă a lui Dan Puric, s-au strâns 10.000 de euro pentru Clinica NERA. În acel context s-a născut ideea lui Marius T. Morariu de a organiza această Expoziţie). Nu pot să le fiu decât recunoscător. Îi considerăm pe aceşti oameni ctitorii acestui aşezământ”, susține prof.univ.dr. Pavel Chirilă.

 Clinica va fi dată în folosinţă anul acesta. “Oriunde în lume – mai puţin în România! – sunt patru metode de tratare a cancerului. Recuperarea oncologică este un capitol absent atât din cărţile de medicină româneşti, cât şi din sistemul sanitar românesc, fie el de stat ori privat. Această specialitate terapeutică, aplicată în prima fază a tratamentului cancerului, îi dă pacientului şanse maxime de recuperare, sporeşte calitatea şi durata vieţii sale”, a explicat prof.univ.dr. Pavel Chirilă.

În Clinica NERA se vor ocupa de pacienţi şi călugăriţele de la Mănăstirea din apropiere. Au fost construite toate cele patru pavilioane, centrul de cercetare va fi predat “la cheie” în august, iar până atunci, săptămâna viitoare, încep lucrările de finisaj, în vreme ce aparatura necesară a fost deja achizţionată în proporţie de 90%. “Mai avem de colectat 300.000 de euro în tandem cu fondurile europene şi, participând la acest eveniement, sunt optimist că vom reuşi.”

Maria Grapini, preşedintele Asociaţiei PRO PHILHARMONIA, i-a invitat pe timişoreni să sprijine acest demers: “Eu cred în triunghiul mediu de afaceri – creaţie artistică – nevoi sociale. Mă bucur că mi s-a oferit şansa ca în mandatul meu (n.r. – de preşedinte al Asociaţiei) să sprijin acest demers lăudabil.”

Expoziţia lui Marius T. Morariu poate fi vizitată zilnic, între orele 10-18, în holul Filarmonicii BANATUL. Timişorenii pot achiziţiona, contra sumei de 50 de lei, caietul program al Expoziţiei, banii urmând să fie donaţi către Clinica NERA. Cumpătărorii participă, prin completarea talonului de la finalul caietului program, la o tombolă, în urma căreia pot câştiga un city break pentru 2 persoane la Praga – oferit de Agenţia TUI Travel Center – sau un city break pentru 2 persoane la Belgrad – oferit de Agenţia de Turism Ultramarin.

Cei care doresc pot face donaţii fie în cutia special amenajată în cadrul expoziţiei, fie în contul Asociaţiei pro Philarmonia, RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000, deschis la Piraeus Bank Timişoara. Doritorii pot achiziţiona fotografiile expuse, banii urmând să fie, de asemenea, donaţi fundaţiei care construieşte Clinica NERA.

Expoziţia cu fotografii a lui Marius T. Morariu va rămâne pe simezele Filarmonicii BANATUL până în data de 20 martie, urmând ca de marţi, 24 martie, până sâmbătă, 28 martie, să se mute pe simezele galeriei CALPE (Bastionul Maria Terezia). Vernisajul va avea loc la ora 18.

Duma 17

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.