Târgul Apicol Internaţional de Primăvară de la Ghiroda va avea loc în weekend

1
862

targ apicol ghiroda

Apicultorii din ţară şi din străinătate se reunesc în acest sfârşit de săptămână la Ghiroda. Cea de cincea ediție a Târgului Apicol Internaţional de Primăvară va avea loc sâmbătă și duminică, începând cu ora 10.

Potrivit organizatorilor târgului, vor fi prezenți producători din țară, cât și din Serbia, Ungaria, Germania, Croația, Bosnia și Herțegovina. „Acesta este un târg de referinţă pentru apicultorii din România, şi ne bucurăm că este unul internaţional şi că putem face schimburi de experienţă, iar apicultorii pot afla ultimele noutăţi din domeniul apicol. Comuna Ghiroda se remarcă astfel la nivel naţional şi internaţional prin două evenimente importante: Târgul apicol şi Festivalul vânătorilor”,  spune primarul comunei Ghiroda, Dorel Cădariu.

100_9356

Acţiunea are loc la Căminul Cultural din localitate, iar  în curte vor fi standurile unde vizitatorii vor putea achiziţiona o miere naturală, de diferite soiuri. Nu vor lipsi polenul, ceara de albine, lăptişor de matcă, propolis.

Obiectivele acestui târg sunt prezentarea de unelte, utilaje, obiecte de inventar apicol, ambalaje, medicamente de uz veterinar, consumabile, direct de la producători, importatori sau distribuitori, pentru apicultori, dar şi prezentarea de produse apicole de calitate, diferite sortimente de miere, produse bio, uleiuri naturale, siropuri din plante sau produse cosmetice pe bază de miere. “Prin intermediul acestui târg venim în sprijinul apicultorilor şi aducem firme din toată ţara pentru a vedea care sunt cele mai noi produse din domeniul apicultorii şi care pot fi cumpărate de cei care se ocupă de creşterea ablinelor la preţuri mult mai mici. În plus, vrem să ajutăm apicultorii să intre în contact cu cei care fac proiecte pentru atragerea fondurilor europene, pentru a investi în continuare în apicultură”, spune Ioan Daviţoiu, consilier judeţean, membru în cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Albine, filiala Timiş.

100_9359

Filiala Timiş a Apicultorilor are în prezent 1.200 de membri, cu un total de 45.000 de familii apicole. Un număr în creştere, de la an la an, după ce anul 1989 a adus o decădere treptată a acestui sector. “Concurenţa este una foarte mare pentru că mulţi procesatori aduc miere din China, Bulgaria sau Moldova care este mult mai ieftină dar este prost calitativă. Vizitatorii care vor veni însă la târg vor putea cumpăra miere sau alte produse apicole la cea mai înaltă calitate”, susține Dan Ciublea, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, filiala Timiş.

Conform specialiştilor un borcan de miere din magazin care costă 30 de lei nu poate fi naturală. Acesta ar trebui să includă taxa de raft, borcanul, transport. Totodată, o astfel de miere conține 10% miere, restul produsului fiind de altă origine. Direct de la producător, un borcan cu miere se poate achiziționa cu 25 de lei, aceasta dacă nu are prea multe familii, dar și în cazul în care nu se plătesc impozite şi taxe.

Organizatorii aşteaptă peste 3.000 de vizitatori la Târgul Apicol. Evenimentul este deschis vizitatorilor sâmbătă între orele 10 şi 19, iar duminică de la 10 la 16. Accesul publicului este gratuit.

100_9348

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.