Fotoreportajul între cronică şi… tandreţe, semnat de Marius T. Morariu

0
598

Clinica NERA - proiect

Acțiune umanitară în această săptămână la Timișoara. Agenţia Ofensiv Promo, Asociaţia Pro Philarmonia, Filarmonica Banatul şi Galeria Calpe vă invită la expoziţia cu titlul “Fotoreportajul între cronică şi… tandreţe”, semnată de Marius T. Morariu.

Expoziţia face parte din campania Asociaţiei Pro Philarmonia de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România. Vor fi, mai exact două vernisaje şi o surpriză pentru participanţi. Între 6-20 martie expoziţia va putea fi vizitată la Filarmonica Banatul – vernisaj vineri, 6 martie, de la ora 17, iar între 24-28 martie a.c. expoziţia se mută la Galeria Calpe (Bastionul Maria Terezia) – vernisaj marţi, 24 martie, de la ora 18.

O fotografie spune mai mult de 1.000 de cuvinte, e lucru ştiut, iar un fotograf e mai mult decât un artist: el surprinde momentul, îl conservă pentru viitor, spune o poveste dar şi propria poveste deopotrivă în aceleaşi imagini.

Achiziţionând un caiet-program al expoziţiei, la preţul de 50 de lei, timişorenii generoşi vor deveni susţinători ai edificării primei Clinici de recuperare oncologică din România, putând, totodată, câştiga la tombolă un city break pentru 2 persoane la Praga – oferit de Agenţia TUI Travel Center – sau un city break pentru 2 persoane la Belgrad – oferit de Agenţia Ultramarin.

Cei cu dare de mână şi suflet bun pot face donaţii în contul Asociaţiei Pro Philarmonia: RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000 deschis la Piraeus Bank Timişoara.

Cunoscut ziarist şi fotograf de presă, Marius T. Morariu a debutat într-o publicaţie studenţească (Forumul studenţesc) în anul 1979. După numai trei ani s-a făcut remarcat, un juriu din care făceau parte Livius Ciocârlie şi Cornel Ungureanu decernându-i titlul de “Cel mai bun jurnalist-student din Centrul Universitar Timişoara”. Acelaşi titlu, mai puţin partea cu “student” i-a fost acordat şi în 2002, de Asociaţia Presei Timişorene.

Marius T. Morariu mărturiseşte că a început să fotografieze în 1995, de nevoie, după ce nişte colaboratori angajaţi într-un contract de promovare a imaginii unei instituţii culturale timişorene i-au tras clapa. “Nu am regretat niciodată că m-am apucat de fotografie. Din contra. Deseori, înseamnă enorm să ai posibilitatea să surprinzi imaginea potrivită”, spune realizatorul expoziţiei.

În prezent, conduce o casă de editură presă şi publicitate, pe care a înfiinţat-o la trei ani după Revoluţie, iar de 14 ani editează singurul periodic economic care se distribuie gratuit în Regiunea de Dezvoltare Vest, către antreprenoriatul de top.

Expoziţia vine dintr-o poveste mai veche a fotografului iubitor de frumos şi armonie. Ea face parte dintr-o serie a autorului, din care cel mai cunoscut episod s-a consumat în campania electorală din anul 1996 – “Fotoreportajul între cronică şi… anecdotică politică”. “Prima mea impresie, atunci când am văzut fotografiile din această Expoziţie, a fost aceea că asist la un reportaj sui generis despre sunetul în exprimarea sa feminină. Că gesturile, chipurile, posturile doamnelor sau domnişoarelor transmit, dincolo de concentrarea până la transcendere, dincolo de trăirea şi interiorizarea artistică ajunsă, uneori, la exaltare, un sunet insesizabil al graţiei. Marius T. Morariu surprinde o simfonie de gesturi, de emoţii, sentimente, flirturi, subînţelesuri, candori, de la crochiuri gestuale, fulgurante şi fără semnificaţii precise, până la abia ghicite accente anecdotice…”, afirmă prof.univ.dr. Marcel Tolcea, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, membru al Senatului UVT, scriitor.

Pe simezele celor două spaţii expoziţionale se vor găsi peste 60 de fotografii, care pot fi şi achiziţionate. “Prin aducerea unui aport la astfel de iniţiative, împreună, putem să creăm o lume mai bună, cultura, în diferitele ei forme de exprimare, fiind piatra de temelie a unei atitudini proactive şi a unui viitor mai bun”, spune Maria Grapini, preşedintele Asociaţiei Pro Philarmonia.

Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, mărturiseşte că la vernisaj e aşteptat, deopotrivă, publicul fidel instituţiei, dar şi oricine e iubitor de frumos “să admire fotografiile, să se bucure de concert şi să doneze cu generozitate pentru o cauză nobilă”.

Prima clinică din România pentru recuperare oncologică, Clinica NERA, e în construcţie. Stadiul lucrărilor e avansat, dar e nevoie de mult sprijin din partea populaţiei, pentru ca totul să fie finalizat. “În condiţiile în care România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer în rândul ţărilor europene, în Valea Nerei se naşte prima Clinică de Recuperare Oncologică din România. Clinica NERA se construieşte într-o zonă curată, fără poluare şi este destinată bolnavilor cu cancer în stadiu iniţial. Clinica va avea departamente specifice cercetării oncologice şi tehnicilor de recuperare aplicate în oncologia modernă. Stadiul lucrărilor e avansat, dar mai avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Vă exprimăm recunoştinţa noastră, în numele bolnavilor ce vor beneficia de îngrijiri în aceasta Clinică”, spune prof.univ.dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei Sfânta Irina.

Expo MTM - mostra  3 Expo MTM - mostra  4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.