Nu mai aruncați gunoiul în stradă! Riscați amenzi usturătoare!

0
246

???????????????????????????????

Oamenii legii atrag din nou atenția cetățenilor să nu mai arunce gunoaiele pe domeniul public. Amenzile sunt usturătoare!

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului atrag atenția persoanelor fizice și juridice că sunt obligate să respecte prevederile legale, în caz contrar riscând sancțiuni și chiar costurile generate de curățarea rampelor clandestine de deșeuri formate. În acest sens, în Legea 101/2006 republicată, referitoare la salubrizarea localităților, este specificat faptul că ”după identificarea producătorului, respectiv deținătorului de deșeuri, acesta este obligat să suporte atât cheltuielile efectuate de autoritatea administrației publice locale, cât și sancțiunile contravenționale”. Din evidențele Poliției Locale dar și ale societății de salubrizare Retim, s-au conturat locurile în care frecvent, în ciuda igienizărilor repetate, s-au constituit rampe clandestine de deșeuri. Ca măsură preventivă s-au distribuit Asociațiilor de proprietari/locatari, dar și tuturor celor care locuiesc îm imobile private din jurul acestora notificări prin care li se aduc la cunoștință sancțiunile pe care le riscă, precum și faptul că persoanelor care abandonează deșeuri în alte locuri decât cele destinate sau amenajate în acest sens li se pot imputa costurile apărute pentru efectuarea curățeniei.

???????????????????????????????

În ultima lună, polițiștii locali au transmis Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara datele a 14 persoane depistate abandonând deșeuri pe domeniul public pentru a se lua măsurile de recuperare a sumelor alocate efectuării curățeniei, aceasta pe lângă sancțiunile aplicate.

Totodată, Poliția Locală Timișoara face apel la cetățeni ca în cazul în care observă că există persoane care abandonează deșeuri pe domeniul public să anunțe imediat pentru a se lua măsurile legale care se impun, atât de sancționare a celor în cauză cât și de salubrizare a locațiilor pentru a se evita formarea de noi rampe clandestine de deșeuri.

???????????????????????????????

Tot pentru menținerea unui oraș curat, polițiștii locali atrag atenția cetățenilor și cu privire la responsabilitățile pe care le au cu privire la respectarea legislației privind protecția mediului în perioada în care va demara acțiunea ”Curățenia de primăvară”, mai exact în perioada 16-29 martie 2015. Astfel,  potrivit HCL 299/2012 privind modificarea şi completarea Anexei la HCL 453/2007 privind aprobarea Regulamentului Serviciului de Salubrizare al Municipiului Timişoara şi a indicatorilor de performanţă ai Serviciului de Salubrizare, se interzice proprietarilor de immobile, asociaţiilor de proprietari/locatari, instituţiilor publice, agenţilor economici scoaterea şi depozitarea pe domeniul public în cadrul acţiunilor ecologice, de deşeuri din amenajări interioare (moloz) şi deşeuri din curăţirea pivniţelor şi podurilor (praf de cărbune, ţigle, cărămizi, faianţă şi gresie sparte). Este interzisă scoaterea şi depozitarea pe domeniul public a obiectelor de uz casnic/gospodăresc, deşeurilor vegetale rezultate din curăţirea arborilor plantaţi pe aliniamentele stradale şi a spaţiilor verzi din jurul imobilelor ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice mai devreme de o zi faţă de cea în care este programată colectarea, precum şi după ziua în care este programată colectarea în zonele şi cartierele din municipiul Timişoara.

Deșeurile care se colectează în perioadele de curățenie de primăvară și toamnă trebuie depozitate pentru a fi ridicate la bordura carosabilului, fără a împiedica circulaţia, resturile provenite din tăieri de corecţie (ramuri) tăiate la dimensiuni de maxim un  metru şi legate în snopi, deşeurile şi obiectele ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice, fiind interzisă amplasarea recipientelor de precolectare a deşeurilor pe trotuare de-a lungul bulevardelor şi căilor de circulaţie, pe spaţiile verzi, în parcuri, parcari, precum şi la o distanţă mai mică de 5 m de liniile de tramvai. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 – 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 – 2000 lei pentru persoane juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.