Clasic și modern în tehnologiile agricole, la USAMVB

0
291

USAMVB

Mai mulți fermieri din vestul țării și-au dat întâlnire astăzi la Timișoara, în cadrul unui eveniment de specialitate. Vorbim despre o sută de persoane care au participat la un eveniment cu tema “Clasic și modern în tehnologiile agricole”, la Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. “Am mizat pe calitatea fermierului, am avut grijă să invităm oameni reprezentativi din domeniul agriculturii. Tema a fost să punem în legatură fermierii cu universitatea pentru a dezvălui informații obiective legate de tot ce însemnă totul pentru agricultură, rezultate comparative din câmpuri. Vom încerca pe parcurs să avem o frecvanță cât mai mare a acestor evenimente, la care să participe un număr cât mai mare de fermieri. Să își spună problemele și să găsim concesii dacă nu putem să le soluționăm”, spune Alexander Degianscki, directorul Facultății de Știinte Agricole.

Potrivit rectorului USAMVB, Paul Pîrșan, aceste întâlniri ar trebui să devină o regulă. El consideră că fermierii pot fi instruiți mai ușor dacă apelează la specialiștii din universitate. Aici pot afla informații utile privind speciile de soiuri, erbicide, îngrășăminte, etc. “Fermierii au început să aibă încredere în universitate și datorită faptului că au văzut că în câmp facem lucruri deosebite. Avem o piață liberă, un număr impresionant de soiuri din fiecare specie, sute de soiuri de hibrizi la o plantă. Este foarte greu ca fermierul să le cunoască pe toate și atunci noi, în cadrul universității testăm aceste soiuri în condiții de câmp și prezentăm rezultatele astfel încât fermierii pot să își formeze o imagine și să aleagă”, spune rectorul USAMVB, Paul Pîrșan.

Totodată, universitatea, prin laboratoarele sale, pune la dispoziția fermierilor  variante mai ieftine care să-i ajute în munca zilnică. Bugetul restrâns este cauza principală a acestora de a se limita la anumite lucruri în meseria pe care o practică, adaugă rectorul USAMVB. “Fermierii sunt limitați la buget și atunci dacă își propun să fertilizeze de trei sute de lei pe hectar, noi avem variante diferite. Și să vedem care variantă este mai bună, dă rezultate astfel încât să oferim și aceste posibilități fermierilor de a alege în cunoștiință de cauză”, completează rectorul USAMVB, Paul Pîrșan.

Fredy Vitmann este un agricultor din Buziaș. Acesta spune că participă des la astfel de seminarii dedicate fermierilor, în speranța de a afla informații noi în domeniu. “Lucrăm 6000 de hectare. În fiecare an trebuie încercate noile tehnologii cu alte lucruri. Vin aici pentru actualitate, pentru documentare și informații noi. Mă interesează tot… De la îngrășământ, ce pământ trebuie folosit. Facem experiment pentru ferma noastră în paralel cu domnul inginer Guler”, spune Fredy Vitmann, agricultor.

11016652_380500992130824_1761563324_n

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.