Marilen Pirtea: ”România are nevoie de un program pentru tinerii fără experiență în muncă”

0
281

angajari

Rectorul Universitatii de Vest Timisoara, Marilen Pirtea, recomandă lansarea unui program prin care absolvenţii de facultate să-şi găsească primul job. Astfel s-ar rezolva multe dintre problemele actuale de pe piaţa muncii.

El consideră că statul ar trebui să finanțeze și să implementeze un program care să faciliteze integrarea tinerilor pe piața muncii. În program, salariile tinerilor ar putea fi subvenționate substanțial de către stat o anumită perioadă de timp, până când dezvoltă experiența necesară accesării unui alt loc de muncă. „În program, salariile tinerilor ar putea fi subvenționate substanțial de către stat o anumită perioadă de timp, cât să le permită a câștiga experiența necesară accesării unui loc de muncă. Se poate stabili, astfel, împreună cu participanții (firme/companii/instituții), un cadru contractual uniform care să respecte limite salariale convenabile, plus o legătură directă între competențele tinerilor și locul de muncă oferit”, transmite rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Totodată, rectorul UVT spune că se poate stabili împreună cu participanții la acest program, firme, companii sau instituții, un cadru contractual uniform, dar şi o legătură directă între competențele tinerilor și locul de muncă oferit. Acesta consideră că un asemnea program ar avantaja nu doar tinerii, ci și firmele, ducând la o creștere a economiei din țara noastră. „Un program de stimulare și dinamizare a pieței muncii în România este cu atât mai necesar, cu cât presiunea este foarte mare pe cei doar 4.800.000 de angajați, din care 1.800.000 în sectorul public, numărul pensionarilor fiind dublu față de cel al contribuabililor. <<Primul job>> creează locuri de muncă, dezvoltă activitatea firmelor preluând din povara bugetului salarial, crește mobilitatea tinerilor pe piața muncii la ieșirea din program, aduce un suflu nou economiei românești. Mie, contribuabil la bugetul statului, îmi este greu a găsi modalități mai bune de a se cheltui banul public decât pentru viitorul tinerilor noștri”, completează rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Conform unui studiu din anul 2014, unui tânăr absolvent român îi trebuie 10 luni până la găsirea unui loc de muncă după terminarea studiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.