Curs gratuit de ghizi la Timișoara

0
594

curs gratuit de ghizi

Inedit! La Timișoara încep cursurile de formare a ghizilor turistici, în cadrul proiectului tranfrontalier “Patrimoniu Viu”. Acestea vor avea loc luna viitoare și se adresează celor care doresc să se inițieze în aspecte legate de cultură și civilizație, folclor, istorie locală, geografia populației, comunicare interculturală.

Pe lângă noțiunile teoretice se vor prezenta aspecte de patrimoniu identificate în arealele studiate prin proiect: Caransebeş, Herculane, Recaș, Făget, Dubova din România și Kikinda-Uzdin din Serbia cât și rute turistice tematice din Banatul istoric. Scopul proiectului vizează devoltarea economică şi socială a comunităţilor prin tursimul care valorifică patrimonial cultural şi natural.

Principalele activităţi vizează cercetarea şi dezvoltarea de produse turistice, educaţie prin patrimoniu, formare profesională şi promovare.“Printre acestea se numără  şcoala de iarnă, eveniment organizatr de UVT, apoi vor fi două cursuri de formare a unor ghizi turistici în comunitate, organizate de Institutul Intercultural Timişoara, iar la CCIAT va fi un curs de formare a ghizilor turistici în oraşe”, precizează Simona Ciufărescu, reprezentant al Camerei de Comert Industrie şi Agricultură Timiş.

În intervalul 2 – 6 martie, Institutul Intercultural Timişoara va susţine la Buziaş, un curs de ghizi în comunităţi, în acelaşi timp, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Timiş va organiza, tot la Buziaş un curs de ghizi pentru oraşe.

Ultimul din această serie de cursuri va avea loc în intervalul 9 – 13 martie, la Herculane, în organizarea Institutului Intercultural din Timişoara. Este vorba de un curs specializat, de valorificare a patrimoniului cultural.

În derularea şcolii de iarnă şi a celor două cursuri de ghizi vor fi implicaţi specialişti ai celor trei instituţii româneşti partenere în proiect. Cursurile de valorificare a patrimoniului vor fi susţinute de experţi ai organizaţiei „Mihai Eminescu Trust”. La cursuri sunt aşteptaţi participanţi din România şi Serbia, studenţi, elevi, actori culturali, tineri profesori, reprezentanţi ai comunităţilor locale, operatori de turism, precum şi orice alte categorii interesate de problemele patrimoniului cultural regional.“Prin aceste cursuri de ghizi ne adresăm celor din comunitatea locală, preoţi, profesori, cei care odată ce vor absolvi vor putea prezenta vizitatorilor tradiţiile locale, aşa cum sunt ele disponibile în cadrul comunităţii, fiind cunoscute de cei de acolo”, a spus coordonatorul proiectului, Corina Răceanu.

În total, vor fi instruite peste 120 de persoane. Cursul va oferi participanților cunoștiințele necesare pentru a putea îndruma și însoți turiștii români și străini, atât în Timișoara cât și în comunitățile studiate prin proiect. La finalul cursului se vor acorda certificate de participare și recomandări în vederea colaborării cu agenții de turism sau alte instituții, funcție de interesul fiecărui participant.

Proiectul transfrontalier „Living Heritage – an Unlimited Resource for Tourism Development” este implementat de Universitatea de Vest din Timişoara, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Timiş, Institutul Intercultural Timişoara şi Primăria Kikinda.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.